Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Lokman Aslan 30 yıldır bölgedeki hayvanların Lokman hekimi oldu. Üniversitenin Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin müdürü olan Aslan yaklaşık 30 yıldır bu bölgede çalışıyor ve yılda ortalama bin hayvanın tedavi ve bakımını yapıyor. Konya'da doğup büyüyen ve çocukluğundan beri hayvanlarla iç içe olan Aslan "Gece telefon geldiğinde, bir kaza olduğunda kalkıp gidiyoruz. Ben bu işi bıraksam da bu iş beni bırakmaz" dedi.
5 İLİN HAYVANLARINA BAKIYOR
Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1994'te Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Cerrahi ana bilim dalında çalışmaya başlayan Prof. Dr. Lokman Arslan bölgedeki yaban hayvanlarının Lokman Hekim'i oldu. Bitlis, Siirt, Muş Hakkari ve Van'dan yaralanan veya hastalanan tüm yaban hayvanları Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne geliyor. Bölgenin tek kapsamlı merkezinin müdürü Lokman Aslan ise gerekli tedavi ve bakımları gerçekleştiriyor. "Bu merkez 2012 yılında faaliyete geçti ve bölgedeki tek merkez oldu, Türkiye'nin de ilk merkezlerinden. Protokol ile hayvanları alıyoruz tedavi ediyoruz ve doğaya kazandırıyoruz tekrar. Doğaya dönemeyecek olanları burada misafir ediyoruz. Türkiye'deki hayvanat bahçelerine gönderiyoruz ihtiyaç kapsamında" ifadelerini kullandı.
İLK MERKEZ FATİH SULTAN'DAN
Çocukluğundan beri hayvanlarla iç içe olan ve toplumumuzun tarih boyunca verdiği değeri aktaran Aslan "Köyde yetiştiğimiz için çocukluğumuzdan beri küçükbaş, büyükbaş hayvanlarla iç içeydik. 2 sene de üniversite sınavına girip veterinerlik kazandım. Hayvanları koruyan ve seven bir din ve medeniyetimiz var. Peygamber Efendimiz'in hayvanları verdiği değer birçok olayda görülüyor. Fatih Sultan Mehmet ilk yaban hayvanları hastanesini Bursa'da açmış. II. Mahmut zamanında hayvanların ne kadar yük taşıyacağı belirlenmiş. Hayvanları emekli eden bir milletiz. Bunlar da benim meslek tercihimde etkili oldu" dedi.
150 TÜR HAYVANA BAKILDI
Tabiatın her canlının yaşam alanı olduğunu düşünen Aslan yaban hayvanları için şartları iyileştirmeye çalışıyor. Aslan "Burada minyatür yaban hayvanları parkı oluşturmak istiyoruz amacımız Türkiye'de yaban hayvanlarının tanınmasını sağlamak. Buraya çok çeşitli hayvanlar geliyor. Maalesef ateşli silahla yaralanmalar olabiliyor. Burada 150 tür hayvan gördük. Son 3 yılda 3000 hayvana baktık. İyileştirdiğimiz kuşları uluslararası halkalama sistemi ile salıyoruz. Vaşak, ayı, su samuru, porsuk, toy kuşu, akbaba, şahin baktığımız türlerden bazıları. Ölenleri tehnit edip sergiliyoruz. Emekli olsam da gönüllü olarak bu işi yapacağım. Gece telefon geldiğinde, bir kaza olduğunda kalkıp gidiyoruz. Ben bu işi bıraksam da bu iş beni bırakmaz" şeklinde konuştu.
Yaban Hayvanları merkezine gelen hayvanlar uluslararası kamuoyunun da dikkatini çekiyor. Buraya gelen hayvanlar Avrupa basınında sıklıkla gündeme gelirken çeşitli projelerde de yer alabiliyor.