Yaban hayvanları Aslan ile yaşama tutunuyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslan, nesli tükenme tehlikesi bulunan toy, porsuk, kaya kartalı, telli turna ve sakallı akbabanın yanı sıra birçok yaban hayvanını tedavi ediyor. 03.03.2018 - Güncelleme : 04.03.2018

Yaban hayvanları Aslan ile yaşama tutunuyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslan, nesli tükenme tehlikesi bulunan toy, porsuk, kaya kartalı, telli turna ve sakallı akbabanın yanı sıra birçok yaban hayvanını tedavi ediyor.

03.03.2018 - Güncelleme : 04.03.2018
 
Yaban hayvanları Aslan ile yaşama tutunuyor
 
 

VAN - CEMAL AŞAN

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Aslan, bölgede herhangi bir nedenden yaralanmış ya da aciz düşmüş yaban hayvanlarını tedavi ederek doğal yaşam alanlarına bırakıyor.

Bilinçsiz avcıların hedefi olan, yeterince beslenemediği için bitkin düşen, yuvasından düşerek yaralanan yüzlerce yaban hayvanı, aynı zamanda YYÜ bünyesinde Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmasına öncülük eden Aslan sayesinde, sağlığına kavuşuyor.

Küçükken ailesinin koyunlarına baktığını, rahatsızlanarak ölen hayvanlara çok üzüldüğünü anlatan Aslan, bunların etkisinde kalarak veteriner olmaya karar verdiğini söyledi.

Veteriner hekimliğin topluma sağladığı yararları, mesleğe girdikten sonra daha iyi anladığını belirten Aslan, "Temiz bir çevre, sağlıklı hayvan, huzurlu insan üçlüsü olmadan doğa olmaz." dedi.

"Siyah akbabayı ilk kez görüyordum"

Türkiye'de yaban hayvanları veteriner hekimliği ve yaban hayatı kavramlarının yeni yeni oluştuğu dönemde, hayvan hastanesine ölmek üzere olan bir siyah akbaba getirildiğini ifade eden Aslan, "Siyah akbabayı ilk kez görüyordum. Kimse sahip çıkmayınca biz bakımını üstlendik. Tedavisini de yaparak hayata döndürdük." diye konuştu.

Aslan, şöyle devam etti:

"Bu konuda araştırma yaparak yaban hayatına daha faydalı olacağımıza inandım. Hekimliğin üretime dayalı bir meslek olmadığı, çevrenin, yaban hayatının zincir halkalarının hepsinin birbirinden önemli olduğu kanaatine vardım. Yaban hayvanlarıyla ilgilenme yolunu seçtim. Gönüllü olarak 5 yıl bu işi yaptım. Ancak tek başına bu hizmetlerin yapılamayacağını gördükten sonra YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi'ni kurarak kurumsallaşmasını sağladık. Bölge genelinde kaçak avcılıkla yaralanan, hastalanan, yuvadan düşen tüm yaban hayvanlarının tedavisini yapıyoruz. Genel olarak hastanemizde hayvanların yüzde 40'ını tedavi ederek doğaya kazandırıyoruz. Amacımız hayvanları rehabilite ederek hiç zayiat vermeden doğaya kazandırmak."

"Karasu sulak alanı yok olma tehlikesi yaşıyor"

Doğanın bozulması durumunda bunun telafisinin mümkün olmadığına dikkati çeken Aslan, Van Gölü havzasındaki Karasu sulak alanının yok olma tehlikesi yaşadığını vurguladı.

Sulak alanın korunmaması durumunda birçok tür ve bu zincirle beslenen hayvanların Van'a gelmeyeceğini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Sonrasında biz tekrar bir sulak alan oluşturmak için milyonlarca para harcasak, o sulak alanı oluşturamayız. Onun için bize doğal miras olan, çocuklarımıza miras bırakacağımız doğanın bozulmamasını sağlamalıyız. Şarkılara konu olan allı turnaları, kuğuları, leylekleri görmek istiyorsak doğayı, yaban hayatını korumalıyız. Merkezimize nesli tükenen birçok hayvan geliyor. Bu vesileyle Van Gölü havzasında yaşayan türler hakkında bilgi sahibi oluyoruz."

 

0505 438 10 35
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 65080, Zeve Kampüsü, Tuşba/Van

İletişim

 
 
 


 

Mail Bültenimiz
Tüm Haberlere Ulaşmak İçin Mail Bültenimize Abone Olabilirsiniz.