Gergedan böceğinin maddi değeri yoktur

Son günlerde farklı bölgelerde ortaya çıkan ve değerinin 90 bin dolar olduğu iddia edilen gergedan böceğinin Türkiye'nin her yerinde görülebilen ve ekonomik değeri olmayan bir böcek olduğu belirtildi.

 

'Gergedan böceği toplamayın elinizde kalır'

'Gergedan böceği toplamayın elinizde kalır'

on günlerde farklı bölgelerde ortaya çıkan ve değerinin 90 bin dolar olduğu iddia edilen gergedan böceğinin Türkiye'nin her yerinde görülebilen ve ekonomik değeri olmayan bir böcek olduğu belirtildi.

Gergedan böceğinin maddi değeri var mı?

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Lokman Aslan, "90 bin dolarlık gergedan böceği" haberlerinin ardından böceğe ilginin arttığını anımsatarak, bu bilgilerin doğru olmadığını ve insanları yanlış beklentiler içine soktuğunu vurguladı.

Gergedan böceğinin maddi değeri var mı?

Merkez olarak yaban hayvanlarını koruma, tedavi etme ve rehabilitasyonlarını sağlayarak doğal yaşam alanlarına bırakmak gibi çalışmalar yaptıklarını bildiren Aslan, Van Gölü havzasının yaban hayvanları yönünden çok zengin olduğunu, sürüngen, vahşi memeli ve kanatlı tüm yaban hayvan türlerinin bölgede yaşadığını aktardı.

90 Bin Dolarlık Böcek Asılsız Çıktı


Bölgede yaban hayvanların doğal yaşamlarını sürdürmeleri ve vatandaşların bilinçlendirmesi için de çaba gösterdiklerini belirten Aslan, "İnsanoğlunun yaratılışından bu yana yaban hayvanları ile insanlar arasında ilişki var. Eski dönemlerde özellikle beslenme için aşırı avlanma nedeniyle yaban hayvanların öldürülmesi ya da hayvanların yaşadığı doğal alanların bozulması hayvanların neslinin tükenmesine neden olmuştur" dedi.

Ekonomik özelliği yok
Gergedan böceği yakalayana para cezası
Gergedan böceğinin her yerde yaşayabilen bir hayvan olduğunu ve ekonomik özelliğinin de bulunmadığına dikkati çeken Aslan, ekonomik özelliği olsa bile bir hayvanın para ediyor diye doğadan toplanarak doğal yaşam alanından uzaklaştırılmasının kanunen yasak olduğunu vurguladı.

Aslan, son dönemlerde bölgede yasaklı olan türleri avlayan avcılara yüksek miktarda cezaların verildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bir hayvanın da yaşama hakkı vardır ve bizim bunu korumamız gerekir. Bunları bazen kaçakçılığı yapılıyor. Buradan toplanarak Avrupa'ya belli bölgelere gen nakli yapılıyor ve bu yasak. Gergedan böceği de şehirleşmeye bağlı olarak beslenme alanlarının yok edilmesi nedeniyle köylerde daha sık görülüyor. Toplayacak olursak bunların yaşam alanları yok edilir. Vatandaş olarak biz yaban hayatına sahip çıkarsak, yaşam alanlarını korursak ileriye aktarabileceğimiz bir değer olur. Yaban hayvanları bizim doğal miraslarımız anlayışıyla yola çıkarsak bunu gelecek nesillere aktarabiliriz. Bizim yapabileceğiz en büyük iyilik, bir böceği alarak 'bu 90 bin dolar eder mi etmez mi' diye düşünmek yerine, bu böceklerin neslinin tükenmesini önleme konusunda yürütülen çalışmalara destek vermemizdir."

 İznik’te Beyler Mahallesi’nde uzun yıllar tuhafiyecilik yaparak geçimini sağlayan 45 yaşındaki Nesrin Çetin, işyerinde nadir görülen gergedan böceği buldu. Böceğe ‘tuhaf’ ismini koyan Çetin, "Dükkanımı açtım karşımda dev gergedan göbeğini buldum.

Sadece gergedan böceğinin değil bütün yaban hayvanlarının yurtdışına çıkarılmasının ya da doğal yaşam alanlarından koparılmasının büyük cezasının olduğunu anlatan Aslan, insanların bir hayvanı öldürmek yerine, hayvanları görmeye gelen turistlerin daha fazla para kazandıracağı bilinciyle hareket etmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Gergedan böceğinin maddi değeri var mı?

0505 438 10 35
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 65080, Zeve Kampüsü, Tuşba/Van

İletişim

 
 
 


 

Mail Bültenimiz
Tüm Haberlere Ulaşmak İçin Mail Bültenimize Abone Olabilirsiniz.