Puhular dünyanın en büyük baykuşlarından birisidir.
Çok iri, çarpıcı ve turuncu gözleriyle tanınırlar.
Belirgin kulak tutamları vardır ve esas olarak kahverengi-siyah ve sarımsı kahverengi renktedir.
Yüz diskleri, siyah, gri ve beyaz ile yoğun bir şekilde belirgindir. Üst kısımları siyah çizgili alt kısımlarından daha koyu ve boğazları beyazdır.
Puhular öncelikle Palearktik bölgede yaşarlar, ancak Doğu Bölgesi ve Etiyopya Bölgesi kadar güneye ve Sibirya’nın en uzak noktalarına kadar kuzeye seyahat edebilirler. Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Asya’da bulunurlar.
Farklı habitatta bulunabilirler. Özellikle yuva yaparken kayalık alanlada yaşamayı tercih ederler. Puhular, yeterli besin kaynağı ve yuvalanma alanları olan habitatları ararlar. Habitatları oldukça çeşitlidir. Tarım arazileri ve otlaklar gibi az sayıda ağaç bulunabilen açık alanlarda da görülebilirler.
Puhular etoburdur. Öncelikle gece avcılarıdır ve çeşitli avlanma tekniklerine sahiptirler. Avlarını havada ya da yerde yakalarlar. Ormanlardan ziyade açık ve ferah yerlerde avlanmayı tercih ederler. Çoğu baykuş gibi çok yetenekli avcılardır ve puhularda da bir istisna değildir. Baykuşlar kanatlarını çırparken çok az ses çıkaracak şekilde evrimleşmiştir. Gece görüşleri, gelişmiş işitmeleri ve sessiz uçuşları ile kendi bölgelerinin tetikçileridir.
Sıçanlar, fareler, tarla fareleri , böcekleri ve hatta geyik ve tilki gibi büyük avlar da dahil olmak üzere yakalayabilecekleri hemen hemen her şeyi avlarlar. Ayrıca karga, ördek ve baykuş türleri gibi kuşlarla da beslenebilirler. Baskın av, habitattan habitata değişebilir, ancak çoğunlukla küçük kemirgenlerdir .
Puhular, yetişkinliğe ulaştıklarında nispeten uzun bir ömre sahiptir. Doğal düşmanları yoktur. Vahşi doğada yaklaşık 20 yıl yaşarlar, ancak esaret altında 60 yıldan fazla yaşayabilirler
Puhular besin zincirinin en üstündedir.
Farklı ekosistemlerinde kemirgenlerin sayısını düşük tutmada fayda sağlarlar. Bu türün ortadan kaldırılması, belirli bir bölgedeki kemirgen popülasyonunun önemli ölçüde büyümesine neden olabilir. Bu nedenle, yaşadığı bölgelerde önemli avcı hayvan türleri içerisinde yerini alırlar.
Baykuşlar bulunduğu yere uğursuzluk getirir diye yanlış bir inanış vardır. Bunun nedeni baykuşlar terk edilmiş harebe yerlerde daha çok görünürler.
Orada besin zincirinde bulunan hayvanar daha çok bulunurlar. Baykuşlar yılan, farae ve kemirgenleri yiyerek ekolojik dengenin devamına katkıda bulunurlarl geceleri aktifdirler.
Baykuşlar ugursuzluk yerine insanlığa tehlike yaratacak hayvanları avlayarak insanlığa hizmet ederler.
Van Gölü havzası bir çok türde baykusa ev sahiplği yapmaktadır.
Farklı sebeplerle doğaya tutunamayan bayluşların tedavi ve rehabilitasyonundan sonra habitatına bırakıyoruz.
Doğada hep birlikte yaşamak güzel. Bu güzelliğin devamı için çalışmaya devam ediyoruz.