Gencinin gövdesi siyaha yakındır, uçuşta beyaz kanat içi ve kuyruk dibiyle rahatça ayrılır.
Başını ve boynunu ileri uzatır, kanadı gövdesine doğru daralır, kuyruğu diğer kartallardan uzun ve deniz kartalları gibi kamalı değil, küttür.
Tüm yaşamları boyunca bir tek eşleri olur ve genellikle her yıl aynı yuvayı tercih ederler, genellikle zor erişilen yerlerdedir. Ötüşü şahin gibi bir 'tuii-u'. Diğer bir ötüşü havlamaya benzer. Kayalık dağlarda ve dağlık ormanlarda yaşar.
Uçuşta görkemli ve zariftir, gerektiğinde avına ilerlerken pike yaparak saatte 320 km hıza ulaşabilir, bu da onu gökdoğandan sonra en hızlı kuş yapar. Diğer kartallardan farklı olarak süzülürken ve dönerek yükselirken kanatlarını yukarı kaldırır.
Kaya kartalı avcılar tarafından eğitilebilir. Kazakistan,
Kaya kartalları Kazak ve Kırgız göçerleri tarafından Kurt avlamada hala kullanılır.
Kaya kartalı Türk Halklarınca 'bürgüt' veya 'berkut' olarak bilinir,
Tilkiler kartallar tarafından doğrudan doğruya öldürülür fakat kurtlar büyüklük ve güçleri nedeniyle genellikle öldürme işini avcı kendisi yapar.
Kaya kartalı Roma Lejyon standartları için bir modeldi.
Bu sembol Mısır, Romanya ve pek çok diğer ülkelerde arma olarak kullanıldı.
Kartal bazı kültürlerde kutsal bir kuştur ve kartal tüyleri özellikle Orta Amerika halkaları içinde olduğu kadar, Kızılderili ve Kanada'daki ilk uluslar pek çok dinin ve ruhsal geleneklerin merkezidir. Bazı yerli Amerikan halkları kartalı kutsal olarak kabul eder. Kartalın tüyleri ve çıplak kafası baş giysisi olarak kullanılır. incil ve İsa sembolü ile karşılaştırılır. Kartal tüyleri çoğu zaman yerli seremonilerde olağanüstü liderlik ve kahramanlıklar gibi başarıları şereflendirmek için kullanılır.
Ayakları ve pençeleri çok güçlüdür. Bacakları bileğe kadar tüylerle kaplıdır. Avın az olduğu kış aylarında koyun, keçi gibi büyük hayvanları bile güçlü pençeleri sayesinde avlayabilir.
Kaya kartalı, kayalık ya da ormanlık yüksek dağlarda yaşayan en büyük kartallardan. Üstelik Avrupa’da, Asya’da, Amerika’da ve Kuzey Afrika’da görülen oldukça yaygın bir kartal türü. Ülkemizin hemen her bölgesinde, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde görülür.
Kaya kartalının gözleri çok keskindir. Çok uzaklardan bile avını kolayca görür
Oldukça büyük, kıvrık ve keskin bir gagası vardır. Avını gagasının ucundaki çengel ve pençeleri yardımıyla parçalar.
Kaya kartalı, yerin ısınan havasını kullandığı için daireler çizerek yükselir. Süzülürken kanatlarındaki telek adı verilen uçuş tüylerini yukarı kıvırır. Hızı, sakin bir uçuşta saatte 48-50 kilometre arasındayken, avlanma sırasında saatte 190 kilometreyi bulabilir.
Çoğunlukla tavşan, sincap, tilki, yılan ve kaplumbağayla beslenir. Avını gördüğünde kanatlarını gövdesine yapıştırır ve avına doğru hızla dalışa geçer. Pençeleriyle avını yakalar.
Kaya kartalları eşleriyle birlikte yaşar. Her çiftin kendi bölgesi vardır. Bu bölgeye başka bir yırtıcı kuşun girmesine izin vermezler. Girenlere saldırarak onları uzaklaştırırlar. Bu bölge onların hem yuvalarının bulunduğu hem de avlandıkları yerdir.
Çoğunlukla ulaşılması güç kayalıklara yuva yaparlar. Ancak yaşadıkları yerde yeterince kayalık yoksa yüksek çam ağaçlarına da yuva yapabilirler. Yuvalarının genişliği 6 metreyi, yüksekliği de 2 metreyi bulabilir. Yuvalarını her yıl yeni dallarla büyütür ve güçlendirirler.
Dişi kaya kartalı genellikle bir seferde iki yumurta bırakır. Yumurtalardan 40-45 gün sonra yavrular çıkar. Kabarık beyaz tüylü yavruları, anne ve baba birlikte besleyip büyütür. Yavrular yaklaşık 11 haftalık olunca ilk uçuş denemeleri başlar. Uçmayı öğrendiklerinde yuvadan ayrılarak yuvaya yakın bir yerde yaşamaya başlarlar. Bu süreçte anne ve babalarından avlanmayı öğrenirler. Sonra da onlardan ayrılıp kendilerine bir bölge edinirler.
Uçuşta görkemli ve zariftir, gerektiğinde avına ilerlerken pike yaparak saatte 320 km hıza ulaşabilir, bu da onu gökdoğandan sonra en hızlı kuş yapar. Diğer kartallardan farklı olarak süzülürken ve dönerek yükselirken kanatlarını yukarı kaldırır.
İnsanın yaşamında bukadar yer edinmiş. bazı kültürlerde kendine yer bulmuş Kaya Kartalları ekolojik dengede çok büyük görev almaktadır
Çeşitli sebelerde doğaya tutunamayan bu hayvanları tedavi edip tekrar doğaya bırakıyoruz.
Travma sonucu çeşitli yerlerinde kırık olan hayvanarın tedavisini yapıyoeuz.
Yuvadan düşen yetim ve öksüz Kaya Kartalı Yavrularını büyütüp tekrar habitatına bırakıyoruz
Zehirlenme ve çeşitli nedenlerle enfeksiyon geçiren hayvanları tedavi ediyoruz.
Paraziter enfestasyonlarının tedavisini yapıp doğaya dndürüyoruz.
Yaranmaları tedavi ediyoruz
Doğaya dönemeyen Kaya Kartallarını misafir ediyoruz.
Bütün konforlarını sağlayarak bakımlarını yapıyoruz
DOĞAL HAYATIN DEVAMI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM
TABİAT BÜTÜN CANLILARIN ORTAK YAŞAM ALANIDIR.
TABİATTA HEP BİRLİKTE YAŞAMAK GÜZEL.